Ochrona przed szkodnikami

Zabezpieczenie przed szkodnikami (monitoring DDD) ma na celu monitorowanie występowania i aktywności szkodników, a następnie skuteczne ich eliminowanie. Jest ono jednym z filarów systemu HACCP, którego wdrożenie jest obowiązkiem prawnym wszystkich przedsiębiorstw zajmujących się produkcją lub obrotem żywnością. Dzięki temu konsumenci zyskują gwarancje, że kupowane towary są bezpieczne.

Poza systemem HACCP istnieją również tzw. systemy sieciowe, do których przystąpienie nie jest wymagane przez prawo. Najbardziej znanymi systemami są BRC (British Retail Consortium), IFS (International Food Standard) oraz system TESCO.

Prowadzimy programy zabezpieczeń zgodne z różnymi standardami. Począwszy od GHP/GMP/HACCP poprzez ISO 22000, a skończywszy na BRC/IFS, AIB, czy TESCO.

 

Przed rozpoczęciem współpracy wykonujemy bezpłatny audyt zerowy polegający na wykonaniu wizji obiektów, które mają być zabezpieczone w celu lepszego przygotowania oferty i dostosowaniu jej do potrzeb klienta. Następnie po zaakceptowaniu oferty przez klienta i podpisaniu umowy przystępujemy do wykonywania przeglądów. W monitoringu bardzo ważna jest systematyczność i regularność. Nasz technik pojawi się w Państwa firmie zawsze w wyznaczonym terminie. Oprócz tego jesteśmy do Państwa dyspozycji telefonicznej. Jak tylko zauważą Państwo szkodniki, mogą się Państwo z nami natychmiast kontaktować – zwlekanie niesie ryzyko ich rozprzestrzenienia.

W ramach współpracy gwarantujemy wynajem i montaż najwyższej klasy urządzeń monitoringowych, a także przygotowujemy niezbędną dokumentację, która jest akceptowana przez inspektorów i audytorów. Tworzymy również trendy aktywności szkodników w zakładach. Poza tym pomagamy w kontaktach z inspekcjami i audytorami oraz zapewniamy bardzo szybkie działania interwencyjne.

Wszelkie prace wykonuje lub nadzoruje manager jakości i bezpieczeństwa żywności posiadający certyfikat audytora wewnętrznego HACCP, uprawnienia biologa terenowego oraz pełnomocnika ISO 22000 wraz ze znajomością wymagań programów BRC i IFS wystawionymi przez DEKRA Certification.

 

Zajmujemy się również prowadzeniem programów zabezpieczenia dla podmiotów niezwiązanych z żywnością (szpitale, hurtownie farmaceutyczne i inne)